Hoppa till sidans innehåll

Kurs i orientering hösten 2018


Information

Från ca 8 år, gärna med någon vuxen i början. Äldre ungdomar och vuxna är också välkomna! Fokus ligger på att på ett lekfullt sätt lära sig hur en karta fungerar och att hitta kontroller utifrån kartan, allt i sin egen takt.

Start 20 augusti (men om man missar det datument går det fint att börja 27 augusti istället). Måndagar kl 18.30 - 19.30, de sista gångerna 18.00-19.00. Sju tillfällen under hösten med fortsättning till våren. Samlingsplatsen är oftast vid Friluftsgården Borgen, men några gånger på annan plats för att testa lite olika typer av terräng (se schemat nedan som uppdateras efterhand).

Anmäl dig och kom och prova! Sedan kan du bestämma om du vill fortsätta.

Har du orienterat tidigare? Fortsättningsgrupp är samma datum men kl 18.00, hör av dig så kan vi prata om vilken grupp som passar bäst. Det finns också veckans bana som sitter uppe hela veckan.

Välkomna!

Pär, Emma, Hans m.fl.

Schema

  • månd 20/8 kl 18.30 - Borgen. Samling vid parkeringen.
  • månd 27/8 kl 18.30 - Borgen. 
  • månd 3/9 kl 18.30 - Borgen 
  • lörd 8/9 kl 14.00 - OK Stigens klubbdag med sprintstafett m.m. Samling på fotbollsplanen där Malmstensgatan korsar elljusspåret.
  • månd 10/9 kl 18.30 - Borgen
  • månd 17/9 kl 18.00 - Apladalen. Samling utanför simhallen
  • månd 24/9 kl 18.00 - "Hörle Moar"-kartan strax utanför Värnamo. Kör Jönköpingsvägen ut mot Hörle ca 2 km från rondellen vid Gnosjövägen. Parkering invid vägen. Kolla efter orienteringsskärm.
  • månd 1/10 kl 18.00 - Avslutning. Apladalen. Samling vid lekplatsen.

Kursens innehåll

Tanken med kursen är att gradvis komma närmare målet att själv klara en lätt orienteringsbana i skogen. Första gången kommer det bli introduktion till kartan och karttecknen och sedan börjar vi direkt leta kontroller i det lättorienterade området kring parkeringen. Detta för att redan från början visa vad orientering går ut på.

Andra gången ska vi träna mycket på att "passa kartan", d.v.s. lägga den så att riktningarna stämmer överens med verkligheten, men det blir också kartintroduktion för dem som missat första gången.

De följande gångerna blir det fler övningar i skogen, och någon gång i den detaljrika Apladalen, och när oktobermörkret kommer avslutar vi höstträningarna med orienteringslekar och grillar korv efteråt.

Senare på hösten går det utmärkt att vara med på klubbens övriga aktiviteter, som höstcupen på lördagarna, samt tävlingar som ordnas av andra klubbar (se tävlingskalendern här på hemsidan). Att tävla i orientering är nämligen ganska odramatiskt och är ett utmärkt sätt att lära sig, t.ex. genom att springa inskolningsklass där vuxen kan följa med. Varför inte exempelvis hänga med till Borås djurpark den 11 november och springa zoo-orientering bland zebror och tigrar?

Kostnad

Första två gångerna är alla välkomna att prova på. Om man vill fortsätta ska man bli medlem i OK Stigen. Det kostar 150 kr per år för ungdom, och då ingår t.ex. alla tävlingsavgifter.

Klädsel och utrustning

Man bör ha på sig oömma kläder (långbent och långärmat) samt oömma skor eller gummistövlar. Fokus på kursen ligger på det tekniska (att läsa kartan och hitta kontroller), men man får förstås gärna springa om man vill. De gånger det är på Borgen går det bra att duscha efteråt om man vill.

En vattenflaska är också bra att ha med sig.

Anmälan

Anmälan görs i det här formuläret. Medlemskap i OK Stigen anmäls separat här på hemsidan efter att man provat på.

Frågor och mer information

Pär Söderhjelm,   epost:    This is a mailto link    tel: 070-7707546

Uppdaterad: 16 SEP 2018 01:32 Skribent: Pär Söderhjelm
Epost: This is a mailto link

Hyr Borgen

Vill du hyra samlingslokalen på Borgen? Kontakta Stiftelsen Borgens vaktmästare, mellan kl 9-12, 0370-175 28, eller via epost This is a mailto link.EventorBanner178x42_3

 

Snabblänkar

 

OK Stigen - skidor

SOFT

SmOF

Nissadalszonen

Eventor

Apladalens löparklubb

Postadress:
OK Stigen - Orientering
Borgen
33191 Värnamo

Besöksadress:
Borgen
33191 Värnamo

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link