Hoppa till sidans innehåll

Värdinformation


Friluftsanläggningen Borgen drivs av Stiftelsen Borgen genom ideellt arbetande medlemmar i OK Stigen och Friluftsfrämjandet lokalavdelning i Värnamo.

För varje vecka när Borgen hålls öppen finns särskilt utsedda värdfamiljer som kommer från någon av föreningarna. Värdfamiljerna har till uppgift bl a att svara för tips- och bingopromenaderna på söndagarna och för serveringen på söndagen samt för öppnande och stängning av Borgen måndag-lördag enligt det nedanstående.

Det framgår av värdfamiljslistan vilka som är värdfamiljer och under vilka veckor som det finns värdfamiljer. Tänk på att föreningarna har "fri tillgång" till kanslier på Borgen med dusch och bastu för sina medlemmar men att detta förutsätter att föreningarna i gengäld är värdfamiljer.

Om du är osäker på vad som gäller - kontakta i första hand någon annan inom din förening som har varit med tidigare.

Om du har fått förhinder som värdfamilj - försök i första hand att byta värdfamiljsvecka med någon annan inom din förening. Om detta skulle vara helt omöjligt får du kontakta Borgens vaktmästare Elisabeth Claesson, tel 175 28.

Var serviceinriktad gentemot allmänheten som kanske inte alltid förstår våra regler. Det är viktigt att hyresgäster och övriga besökande får en positiv bild av oss och av anläggningen.

Öppethållande

Borgen hålls normalt öppen följande tider
  Dusch  Bastu 
måndag- torsdag
10.00-20.30 17.30-20.30
fredag  10.00-19.00 15.00-19.00
lördag - söndag
10.00-17.00 10.00-17.00
Undantag gäller för vissa helger mm enligt värdfamiljslistan.

Öppnande och stängning mm

Värdfamiljerna har fått särskilda värdnycklar av den som tidigare inom samma förening var värdfamilj.
Måndag - fredag öppnas Borgen av de anställda, lördag - söndag öppnar värdfamiljerna. Borgen stängs alltid av värdfamiljerna.
Huvudentrén låses med två nycklar. Genom den "översta nyckeln" aktiveras larmet (röd lampa lyser). Se först till så att alla fönster och dörrar är låsta innan du slår på larmnyckeln. Glöm inte källar- och balkongdörren. Larmet ljuder kraftigt om man trots påslaget larm lyckas komma in i lokalen (exempelvis om källardörren lämnats olåst eller någon blivit "kvarglömd" i lokalen).
Om det är mörkt ute - slå gärna på strålkastarna vid parkeringsplatsen (detta sker genom några tidur som finns inne i vallaboden, förslagsvis bör strålkastarna släckas ca kl 21.30).
Innan du går - släck belysningen i alla utrymmen. Utomhusbelysningen tänds och släcks automatiskt.
Jalusin i serveringsluckan hålls normalt alltid öppen (jalusin är motordriven och regleras med en nyckelbrytare, som är placerad i köket till höger över luckan. Kör motorn tills jalusien är fullt öppen eller stängd. Nyckeln till jalusiens strömbrytare hänger i nyckelskåpet i köksförrådet).

Att tänka på när Borgen hyrs av någon annan

Vaktmästaren informerar om Borgens uthyrning genom veckobladet som anslås i köket. Om huvudbyggnaden är uthyrd flyttas serveringen till "Lilla stugan" - genom vaktmästarens försorg anslås ett meddelande om flyttningen i källaren och utanför huvudingången. Vaktmästaren ansvarar också för att färskt vatten, kaffe, smör och bröd mm finns i Lillstugans kök. Städning och disk ordnar vaktmästaren dagen efter. Nyckeln till Lillstugan finns i nyckelskåpet eller utdelas av vaktmästaren.

Städning

Normal skall de som hyr Borgen städa efter sig. Huvudregeln är att det skall vara städat senast kl 8.00 om man hyrt kvällen innan. Om det inte är städat skall de som hyrt få tillfälle att göra detta snarast - annars tas en viss avgift ut. Om du är osäker på vad som bör göras, kontakta vaktmästaren.

Bastun

Bastun slås på av de som vill bada.
Slå av bastuaggregaten när Borgen stängs. Ställ upp bastudörrarna för vädring. Se till så att fönstren är stängda i duschrum och omklädningsrum.

Motionsrummet

Motionsrummet hålls öppet när värdfamiljerna finns i Borgen. Rummet öppnas och stängs av värdfamiljerna. Se till så att fönstren är stängda.

Serveringen

I nyckelskåpet (finns i köksförrådet) hänger nycklar till bl a glassboxen. Kassaskrinet och den särskilda redovisningspärmen finns i skåpet under serveringsbänken (nycklarna finns i nyckelskåpet)

Kaffe bryggs efter behov och hålls varmt i kaffekannan av glas. Koka även upp thévatten. I det inre förvaringsutrymmet bakom köket (dvs köksförrådet) finns bl a kaffe, thé, kakor, läsk mm. Tina upp småfranska (antalet beroende på uppskattad åtgång, det smakar bäst om microvågsugnen inte används!). Kakor, smör, ost och ev paprika finns i kylskåpet. Smörgåsar och kakor mm läggs på fat i serveringsmontern. Serveringens priser framgår av ett anslag i köket.

Om du hellre vill servera exempelvis annat bröd än det som finns i frysen (färskt grovt bröd etc) är detta OK. Du kan då med fördel kontakta vaktmästaren, som normalt ansvarar för inköpen, och då beställa de varor som du behöver. För att samordna dina inköp med övriga inköp - kontakta vaktmästaren i god tid. Om du väljer att i stället själv inhandla aktuella varor (givetvis mot giltigt kassakvitto) går detta också alldeles utmärkt. Du byter ditt kassakvitto mot kontanter i värdfamiljernas kassalåda, motsvarande egna utlägg. Glöm inte att underteckna kassakvittot (VIKTIGT) innan du lägger det i kassalådan. Priset för annat än det ordinarie sortimentet sätter du själv "inom rimliga gränser".

Kaffet har blivit dyrt. Tänk på "svinnet" och brygg inte mer än vad som går åt. Det går att snabbt brygga mer om åtgången kräver detta! Detta gäller även bröd som tinas. Plocka därför inte fram mer än vad som går åt. Om bröd blir över - förpacka detta i en plastpåse och lägg in i kylskåpet.

Badkort

Badkort säljs genom kansliet eller genom värdfamiljerna. Korten förvaras i kassaskrinet.

Ekonomisk redovisning av försäljningen mm

Redovisningen av försäljningen sker på en särskild blankett som sitter i en pärm (skåpet under serveringsdisken).

Disk och städning

Porslin mm diskas. Diskmaskinen bör användas endast om det finns mycket disk och om besöksfrekvensen är hög. Det finns en särskild instruktion om hur maskinen används. Lägg tillbaka porslin, köksutrustning mm på sina platser.

Efter stängning torkar du av golv och bänkar i kök, disk- och beredningsrum. I stora salen behöver du endast torka av borden samt ställa bord och stolar i ordning. Om Borgen är uthyrd morgonen efter vill vi helst att du "i rimlig omfattning" städar övervåningen så att våra gäster kommer till en ren och fräsch anläggning.

Information om att hyra Borgen

Uthyrningen av Borgen sker genom vaktmästarens försorg. Hänvisa i första hand till denna vid eventuella förfrågningar. På vaktmästarens bord finns annars en blå bok med anteckningar om vilka som har bokat. Kostnaderna för att hyra Borgen framgår annars av ett anslag i köket.

Tips-, bingo- och lottförsäljningen

På söndagen anordnas en tips- och bingopromenad kl 9.30-13.00. De "sist startande" släpps iväg i senast kl 12.00 (om du inte själv vill godkänna en senare starttid). Värdfamiljerna sätter ihop tipsfrågorna. Vanligtvis går tipspromenaden längs elljusspåret. Det finns inget hinder mot att promenaden går på andra ställen - glöm då inte att tydligt markera den andra sträckningen och tala om detta för deltagarna.

Lotter, tips- och bingobrickor förbereds av vaktmästaren som lägger sedan materialet i "bingobacken" som förvaras i köksförrådet. Redovisning sker enligt särskilda anvisningar som följer med "bingobacken". Resultatet av tipspromenaden (rätta svar och vinnarna) lämnas för publicering i Värnamo Nyheter (det finns en särskild blankett med kuvert som värdfamiljen kan fylla i).

Vinster från föregående tipspromenader delas ut av värdfamiljerna (kuvert med namn på vinnaren). Den som hämtar sin vinst kvitterar på en särskild lista. Dagens vinster läggs i kuvert med vinnarens namn påskrivet. Vinstpengarna tas ur bingokassan och redovisas på blanketten som en utgift.

Om du får några problem

Om Du har några frågor eller synpunkter i övrigt - ring i första hand till Stiftelsen Borgen tel 175 28 och tala med vaktmästaren Elisabeth Claesson.

Vi tackar för din medverkan och hoppas att du ska trivas med "uppdraget" som värdfamilj!

Uppdaterad: 04 OKT 2015 13:05 Skribent: Göran Klemming

Postadress:
OK Stigen - Orientering
Borgen
33191 Värnamo

Besöksadress:
Borgen
33191 Värnamo

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link