Hoppa till sidans innehåll

Veckans bana, våren 2019


Veckans bana innebär att två banor sitter ute under två veckor (minst från måndag kl 12 till söndag kl 12) och det är bara att komma till Borgen och låna en karta och sätta igång.

Ungefärliga banlängder:

  • 2.5 km gul (ganska lätt, men kontrollerna inte precis intill stigar)
  • 4 km violett (ganska svår)

Kontrollerna är utmärkta med vanliga (stora) orienteringsskärmar. OBS! Inga kodsiffror på kontrollerna. Ingen stämpling, utan man ska bara röra kontrollen. Start och mål är vid Borgen.

Kartor med banorna inritade finns utanför omklädningsrummen (ca 8 av varje). Glöm inte lämna tillbaka kartan när du har sprungit klart! 

Vi kör två perioder, ev. tillkommer fler perioder om andra arrangörer finns.

  • 6-21 april
  • 22 april - 5 maj 

Vi hoppas många passar på att springa banorna, både "vanliga" orienterare och andra intresserade.

Ev. frågor, kontakta Pär (This is a mailto link).

PS. Tack till familjen Amrén som sköter inplockningen av kontrollerna.

 

Orientering med digitala hjälpmedel - testpersoner sökes!

Banorna finns även i android-appen GPS Orienteering Run. Det vore jättekul om några ville testa det och ge mig feedback så kanske vi kan använda sådana digitala verktyg mer i framtiden. Man kan dels använda appen för att "stämpla" vid kontrollerna - detta ger resultatlista där vi kan jämföra sträcktider etc. Men det går dessutom att se kartan och kontrollerna i appen, och om man vill kan man "fuska" genom att se sin egen position i realtid. Efteråt kan man jämföra rutter etc.

Här nedan kommer lite kortfattade instruktioner för att använda appen. Mer hjälp finns på
http://www.hippsomapp.se

1. Ladda hem gratis-appen "GPS Orienteering Run" från Google Play. Appen finns tyvärr endast för Android. Observera att det finns flera versioner med liknande namn; den som heter "GPS Orientering" kostar pengar och behövs bara om man vill skapa egna banor.

2. Välj Inställningar i menyn och ändra till vad du vill ha. I min har jag inaktiverat auto-start (man vill ju själv bestämma när tiden startas) och inaktiverat rörelsestyrd stämpling. Stämplingsavståndet gäller automatisk stämpling, detta tror jag inte så mycket på, kräver hög precision på både själva kartan, GPS-inpassningen av kartan, och din egen GPS, men jag är intresserad av alla erfarenheter så testa gärna. Verkar inte gå att stänga av helt, men räkna med att du får stämpla manuellt om du inte fuskar och visar din position.

3. I fliken "Banor", tryck på plus-tecknet för att hämta en bana. Koderna till veckans banor är
5tzujqff - gula banan
1t8ujytf - violetta banan

4. När banan är hämtad frågar appen om du vill hämta kartan. Där anger du koden
tscujmla

5. Tryck på banan. Du bör då se kartan med alla kontrollerna. Backa tillbaka till listan igen.

6. Tryck på löparsymbolen för att springa banan. Appen står då och väntar tills din GPS ger tillräckligt bra noggrannhet, ca 10 meter. Detta är irriterande och verkar inte gå att stänga av. Första gången kommer appen antagligen fråga om den får använda din position, vilket du förstås vill.

7. När GPS:en är klar kommer det en kontrollsymbol som du trycker på för att starta eller för att stämpla manuellt vid kontrollerna (du ser numret på den kontroll du är på väg till). Du kan också trycka fram kartan istället, det går att stämpla från den vyn också.

8. När du sprungit klart ska resultatet finnas i Resultat-fliken. Glöm inte "Ladda upp till server" i menyn för att vi andra ska se att du sprungit.

Uppdaterad: 20 AUG 2018 15:29 Skribent: Pär Söderhjelm
E-post: This is a mailto link

Postadress:
OK Stigen - Orientering
Marita Johansson, Högabergsgatan 18
33141 Värnamo

Besöksadress:
Borgen
33191 Värnamo

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link